Split View Mountain Lodge / Reiulf Ramstad Arkitekter

Architects: Reiulf Ramstad Arkitekter
Location: Buskerud, Norway
Area: 130.0 sqm
Year: 2013

From the architect. The holiday home is located near the village Geilo, a popular skiing destination in the valley Hallingdal. Ski resorts are abundant around the lodge, with a freestyle terrain park right next to the site. Out of winter season, the mountains provide excellent hiking opportunities as well as other sporting activities.

From the architect. The holiday home is located near the village Geilo, a popular skiing destination in the valley Hallingdal. Ski resorts are abundant around the lodge, with a freestyle terrain park right next to the site. Out of winter season, the mountains provide excellent hiking opportunities as well as other sporting activities.

The family of four with anticipation of a fifth addition provided a straight-forward program for their mountain lodge: four bedrooms, separate living and dining areas, a youth lounge and a mezzanine for the younger children. In addition a small annex would accommodate guests and visiting grandparents.

The cabin is entered beneath the cantilevered glazed volume into a hall with polished in-situ concrete floor, functioning as an intermediate zone to remove ski boots and outdoor clothing. A wooden stair ascends from the low basement and opens onto the generous space of the living quarters, capped by a complex ceiling of pitched planes high above. At the core of the holiday home, where the separate wings branch off from the main body in plan, is the kitchen. Its countertop of glass fiber reinforced concrete is cantilevered into the center of the space and anchored by a two-sided fireplace at the other end. Steps go onto separate spaces for dining and relaxing by the suspended second fireplace.

The extruded form of the structure frames the spectacular views from within the cabin, while strategically positioned smaller openings along its volume provides glimpses of the immediate surroundings. The elevated levels of the living and dining areas provide its occupants with a high degree of privacy, further enjoyed by ample seating niches within the outer walls. The interior floor, walls and ceiling are homogenously lined with virtually knot-free joinery timber, while all opening frames are concealed or discrete. The attention to detail and high quality is comprehensive and coherent throughout the project.

Through sliding doors along the hallway of the narrow main body is each of the bedrooms as well as a bathroom with sauna. The master bedroom opens onto a gable-shaped window extruded through the side wall for an outlook onto the night sky, while each of the children’s bedrooms has a loft bunk bed for visiting friends. At the far end of the hall is the youth lounge and overhead mezzanine with views through the glazed gable end straight onto the ski slope.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s